Osnovne molitve

Vi torej molíte takóle: (Mt 6)

Oče naš

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja, kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

Zdrava Marija

Zdrava Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.
Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike, zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Kaj je molitev?

Molitev je pogovor z Bogom; tako kot se ljudje pogovarjamo drug z drugim, pogovor z Bogom imenujemo molitev. To pomeni, da poslušamo in izražamo to, kar mislimo, čutimo, upamo. Najgloblja molitev je neposreden pogovor iz srca v srce z Bogom. Ena najbolj priporočenih oblik molitve je molitev s Sv. Pismom.

Jutranja molitev

Tebe ljubim, Stvarnik moj, ki si ohranil me nocoj. Tebi delo posvetim, dušo in telo izročim. O Marija vodi me, po nedolžni poti in ob smrti pridi mi z Jezusom naproti.

Večerna molitev

O Jezus, blagoslovi me, odpusti grehe moje, po svoji ljubi Materi me sprejmi v srce svoje. Naj v tvojem svetem varstvu spim, v ljubezni tvoji se zbudim in zadnjo uro milost daj, da pridem k tebi v sveti raj. Vse dobro staršem vračaj, v nebesih jim poplačaj in vernih duš usmili se, da bodo tebe gledale.

Sveti angel
Sveti angel, varuh moj, bodi vedno ti z menoj! Stoj mi noč in dan ob strani, vsega hudega me brani! Prav prisrčno prosim te: Varuj me in vodi me! Amen.

Slava

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Gospa moja

O Gospa moja, o Mati moja, tebi se vsega darujem in da se ti vdanega skažem, ti danes posvetim: svoje oči, svoja ušesa, svoja usta, svoje srce, sebe popolnoma vsega. Ker sem torej tvoj, o dobra Mati, varuj me, brani me, kakor svojo last in posest. Amen.

Pod tvoje varstvo pribežimo

Pod tvoje varstvo pribežimo, o sveta Božja Porodnica, ne zavrzi naših prošenj v naših potrebah, temveč reši nas vselej vseh nevarnosti, o častitljiva in blagoslovljena Devica, naša Gospa, naša srednica, naša besednica! S svojim Sinom nas spravi, svojemu Sinu nas priporoči, svojemu Sinu nas izroči.

Molitev pred jedjo

Blagoslovi, Gospod, nas in te darove, ki jih bomo po tvoji dobroti prejeli. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen

Molitev po jedi

Hvala ti, dobri Bog, za vse tvoje dobrote. Ki živiš in kraljuješ na veke. Amen.